Beenmergdepressie (Het proces)

Deze aandoening komt voor bij vrouwtjes die te lang loops zijn. Dit zijn meestal ongesteriliseerde vrouwtjes. Maar het kan ook een gesteriliseerd vrouwtje zijn waarbij een stukje eierstok is blijven zitten of een fretje met een bijnierprobleem.

Een vrouwtje is loops van ongeveer maart tot augustus. Als zij niet gedekt wordt, waardoor ze uit de loopsheid komt, blijft ze maandenlang onder invloed van oestrogenen (vrouwelijke hormonen). Deze oestrogenen zijn op de lange duur schadelijk voor de gezondheid van het vrouwtje. Er ontstaat een beenmergdepressie waardoor het beenmerg onvoldoende belangrijke bloedcellen produceert voor het fretje. Hierdoor is het fretje gevoeliger voor ontstekingen, ontstaat bloedarmoede en kunnen bloedingen ontstaan. Dit ziekte beeld is al mogelijk na één maand loopsheid, maar zal zich vaker pas aan het einde van de loopsheid openbaren.

Lees meer bij onderstaande link

BRON: http://www.frettenkliniek.nl/ziekten-en-aandoeningen/beenmergdepressie
 

Op 17 juni 2009 kwam Fame op mijn pad. Ik was benaderd dat er in een vogelopvang een fretje zat, wat er niet goed uit zag. In eerste instantie kregen we het niet mee. Ze zat tussen schreeuwende vogels in een rieten mand/doos. Dezelfde dag van ophalen, na de overtuiging, werd Fame bij de Frettenkliniek onderzocht.
 

Ze had een albumine van 24 en flinke bloedarmoede.

Ze werd meteen gesteriliseerd en er werd gehoopt op herstel.
Heel belangrijk was het bijvoeren met waltham (convelance support), ivm de eiwitten voor de albumine omhoog te krijgen, maar ook om aan te sterken en licht verteerbaar voedsel te geven.


23-06-2009 toen kon ze al zo heerlijk slapen, zo tevreden. Op de pootjes zie je al zwarte haartjes doorkomen.


Op 01-07-2009 zie je al duidelijk de haartjes doorkomen. De Blauw/zwarte "huid" zijn de donkere topharen. Haar hoofdje is nog met oude stugge gele vacht.


Ook op haar neus komen de donkere topharen door en rond de oogjes.


05-07-2009 De onderkant ook goed zichtbare donkere haartjes.


05-07-2009 Ook op haar rug komen de haartjes.


Op 13-07-2009 voelt Fame zich stukken beter en begint weer een behaarde fret te worden.


21-07-200926-07-2009


29-07-2009 Mijn mooi meisje


13-12-2009 is ze zelfs super mooi in haar wintervacht gekomen en kon ik stellen dat we haar "gered" hebben van de dood, doordat ze niet gesteriliseerd was (of gedekt).

Ze was vliegensvlug, zoef, zoef


Tot op vandaag, Maart 2014, maakt ze nog steeds deel uit van mijn fretjes.