Fretten wel of niet bij elkaar?

Op deze pagina staan een aantal voorbeelden van fretten, die niet bij elkaar horen. Door middel van filmpjes en de uitleg kun je zien waarom de fretten niet bij elkaar horen.
 

Voorbeeld 1

De fretten van het onderstaande filmpje horen niet bij elkaar. Dit is geen speelgedrag, maar vecht en schud gedrag. Dikke staarten, piepen, schudden met bijten in de nek.
 
 

Voorbeeld 2

De fretjes van het onderstaande filmpje horen niet samen in de kooi. Vandaag 5 juni 2014 heb ik ook de zusjes Dewi en Lady ieder een eigen kooi gegeven. Op dit filmpje is te zien, dat Lady haar zus Dewi niet mee rust laat. Wat er niet op staat, is dat het van kwaad tot erger gaat, Lady trekt aan de oren van Dewi, springt bovenop Dewi, terwijl Dewi wil slapen. Uiteindelijk gaat het met piepen en blazen gepaard. Dit is langzaam aan opgebouwd. Het ging eerst zo goed, maar Lady heeft een heel eigen karakter ontwikkeld, die niet meer zo goed bij Dewi past. Ook deze groep is gesplitst uiteindelijk, zoals de broer en andere zusjes al waren. Lady is wel de "boosdoener" maar ondervind er zelf stress van, en eet slecht, is "te" mager vind ik, en likt af en toe aan haar bekkie. Vandaar ik de knoop heb doorgehakt.

Toen Bob Church uit Amerika, in 2007 bij mij op vistite was geweest, zei hij " zorg dat het stress level op nul staat in de kooi". Dat heb ik altijd onthouden...

Dit "spelen" is niet goed, wat steeds erger wordt als het niet gestopt wordt, waardoor het krokodil draaien erbij komt en het schudden in het nekvel. De dominantste van de twee draait haar kont naar de ander en vervolgens gaat ze in haar achteruit haar wegduwen.

Timo dominant tegen pup.

Timo en twee keer krokodillen draai met pup.

Voorbeeld 3

De twee fretjes van het onderstaande filmpje wonen en spelen altijd apart. Hier worden ze aan elkaar voorgesteld, zoals je bij een "koppeling"zou doen om evt maatjes te worden. Het koppelen vind ik het moeilijkste wat er is. Je moet goed kijken en de lichaamstaal van de fret ( willen en kunnen) "verstaan". 

Voordat de camera liep, zagen ze elkaar, snuffelde aan de konten en gingen mokkend wardancen. Dit vond ik zo leuk, dat ik meteen besloot te gaan filmen. Ik zette hun op de grond en dan gaat het heel eventjes goed vanuit de donkerste fret. De lichtere fret blijft het leuk vinden en wil spelen. Dat blijft ook zo, vandaar dat ik de lichaamstaal van de donkere fret ga omschrijven.

Even gaat ze in het begin mee spelen, maar al vlug zie je dat ze van de lichte fret weg loopt. De lichte fret gaat erachteraan en dan ontstaat er een achtervolging om de poepbak heen met een mokkend geluid van de donkerste fret die geiiriteerd is.

Op 0.12 sec zie je dat de donkere achtervolgende fret ineens omdraait en kekkert van ongenoegen, dan haal ik de poepbak weg om te kijken wat er gebeurd. De donkere fret loopt naar de lichtere en ik zie haar met haar kont draaien. Dit betekent dominantie en wegduwen, daarna wil de donkere fret weg achter de verwarming, maar dat lukt haar niet en ze besluit dominant gedrag te gaan vertonen.

Op 0.44 sec zie je dat ze erover heen gaat hangen uit dominantie, als ze er van af rolt, zie ik aan haar lichaamstaal dat ze naar de nek wil gaan, waarop ik de camera heb gestopt en in heb gegrepen zodat het niet gebeurd. Als ik het door had laten gaan, dan had de donkere dominante fret in de nek gepakt van de speelse fret en was gaan schudden met verwondingen in de nek tot gevolg.

Conclusie: Deze twee fretjes zou ik NOOIT als speelmaatjes door het leven laten gaan.