Oormijt

Fretten zijn gevoelig voor oormijt. Fretten vinden het erg vervelend om zalf in de oren te krijgen, daarom is Stronghold druppelen tussen de schouderbladen een zeer goede oplossing. Hierdoor is het niet nodig om de fret in zijn nekvel te pakken om zalf in de oren te spuiten en dit levert dus geen stress voor de fret.

Vaak is het zo, dat zalf ook niet tot de bron komt, waardoor niet alle mijten gedood worden en de levende mijtjes schade aan de binnenkant van het oor kunnen blijven veroorzaken (uit eigen ervaring jaren geleden).

Oormijt veroorzaakt middenoor problemen. Oormijt kan zelfs gaatjes in het trommelvlies maken, waardoor een infectie kan ontstaan soms met hersenbeschadiging of schade aan het evenwichtsorgaan.

Oormijt zijn kleine witte balletjes, die bewegen en lopen in de gehoorgang van een fret en door het trommelvlies kan eten.

Een besmetting van oormijt gebeurt vaak al in het nest. Als de fretjes na 9 weken het nest verlaten is het verstandig om stronghold te geven. Voor een fokker is het belangrijk de moeder te behandelen voordat ze is bevallen en daarna regelmatig kijken met een otoscoop in de oortjes zodat een onnodige behandeling niet uitgevoerd hoeft te worden. Ook voor een fokker de a.s. moeder uit voorzorg behandelen, als die uit huis of in haar omgeving gedekt wordt. Ook al is de dekram oormijt vrij, wil niet zeggen dat het allemaal beschermt is en een besmetting niet plaats zal vinden door een zwervend eitje van een oormijt. Voorkomen is beter dan genezen, want als de moeder per ongeluk dan toch oormijt heeft gekregen, besmet ze het hele nest pups en als dan de oortjes met de 4 weken open gaan, is de schade al geleden met alle ernstige gevolgen van dien.
 

Oormijt


Een pipetje Stronghold roze wordt gegeven voor fretten met een met een gewicht van 400 - 1300 gram. Als de fret onder de 400 gram is, dan moet de dosering met de dierenarts worden afgestemd. Het klopt dat de dosering afwijkt van het advies op de verpakking! Het heeft met de hoeveelheid huidvet van fretten te maken, dat je hen hoger moet doseren.


Een pipetje Stronghold Paars wordt gegeven voor fretten vanaf 1300 gram. Stronghold rose kan ook maar dan moet er twee pipetjes gegeven worden.