Oorschelp schoonmaken


Fretten vinden het helemaal niet fijn om de oren schoon te laten maken. Doe dit uitsluitend als het echt nodig is, want er is alleen maar stress bij het fretje. Het beste is om het fretje in de nekvel te pakken om zo min mogelijk een gevecht te hebben met elkaar. Het fijnst vind ik met een wattenstaafje omdat je dan goed in de rand van de kleine oorschelp kan komen.

Wat ik doe, is het wattenstaafje deppen in een olieachtige vloeistof, dat kan zijn oorreiniger, zonnebloemolie of zelfs gewoon water. Het gaat erom dat het “korstje” makkelijk verwijderd kan worden. Voordat je begint met schoonmaken van de oorschelp, kun je een druppeltje vloeistof op de oorschelp doen, waardoor het vaak makkelijker te verwijderen is, omdat het dan een beetje “geweekt” is. Dit gaat met water niet zo goed als met een olieachtige vloeistof. Met het wattenstaafje maak je een draaiende beweging van de gehoorgang weg naar de buitenkant van de rand van het oor. Anders smeer je het nog in de gehoorgang.

BELANGRIJK!! Ga NIET met het wattenstaafje IN de gehoorgang, want dan duw je de korst en viezigheid naar binnen, waardoor de gehoorgang dicht komt te zitten, met ontstekingen tot gevolg en een dure oorspoeling noodzakelijk!!

De viezigheid die in de gehoorgang zit, kom er vanzelf uit, als de oorhaartjes allemaal goed hun werk doen is het een zelfreiniger. Druppel anders in de oorschelp wat olieachtige vloeistof en masseer het oortje, waardoor de viezigheid in het oor ook weker wordt. Het hoeft niet zo te zijn, als de buitenkant in de schelp vies is, dat de gehoorgang dit ook heeft. Mijn ervaring is vaak, dat die nog schoon is als ik met de otoscoop kijk.

Tot slot:

Oorsmeer in de oorschelp zegt NIETS over aanwezigheid van oormijt. Dit kan alleen aangetoond worden door een otoscoop. Wel vind ik het persoonlijk opvallend dat vieze oortjes bij fretten vaak een combinatie is met middenoorproblemen, maar ook dat hoeft niet zo te zijn.