Ruiperiode

Als de rui is inzet bij de fretjes is het belangrijk de kooien dagelijks goed te stofzuigen, omdat ik vele fretjes heb met slecht werkende maagjes, is het super belangrijk om de kooien en beddengoed zoveel mogelijk haarvrij te houden. Sommige fretten nemen brokjes mee uit hun bakje, eten op de grond of op de slaapzakjes en komen er haren in het maagdarmkanaal. Als de maagjes niet goed werken of samen trekken kunnen er haarballen ontstaan.

Geef zulke fretjes tijdens deze periode extra haarbalpasta, let erop dat er GEEN tot zo min mogelijk suiker in zit. Suiker is erg slecht voor fretten. Suiker bevorderd het krijgen van insulinomen.


Hier een filmpje van het kammen van de fret (dit is Boy).

 

Hier een filmpje van het plukken van de fret en zoals je kunt horen blaast hij omdat hij het niet leuk vind, maar Tommy blaast naar alles.

 

  Bij de volgende twee foto's zie je in de scheiding een blauwe huid. Hieraan merk ik altijd, dat de zwarte topharen eraan komen. Zijn de topharen er eenmaal doorheen door de huid, kijk je weer op een roze scheiding.

  

Bij de volgende foto is dit ook een blauwige scheiding.
 

Bij de fret op de volgende foto is de vacht bijna helemaal wit. Dat is de ondervacht, die al zo ver is, dat je die zo in plukjes eruit kan plukken.

Hieronder de foto's van Tommy (die geplukt wordt op het filmpje) zie je dat zijn rug al nieuwe haren heeft. De flanken (zijkanten), zijn hoofd is nog wit van de ondervacht, die er nog uit moet.